Build trunk
hirdetés
További témák
  • Névtelen kérdező
180 Hozzászólások 0

Csed, gyes, gyed – társas vállalkozó

Tiszelt Széles Úr! Most már értem, hogyan vezeti le, de gyakorlatilag ezzel belefutunk egy olyan nem szabályozott kérdésbe, hogy milyen gyakran kell a különböző jogviszonyok meglétét, milyenségét minősíteni. Egy munkavállaló esetén szinte tiszta ügy, hogy a munkaszerződéssel párhuzamosan áll fenn a jogviszony (habár ezen is lehet még egyet-kettőt csavarni...). Azt a tb-törvény szabályozza, hogy mikor kezdődik a személyes közreműködés, de az már nyitott kérdés, hogy naponta, havonta, óránként, évenként ... kell ezt a minősítést felülvizsgálni, vagy módosítani. Jómagam eddig a havi minősítés híve voltam (de persze erre sem tudok jogszabályt mutatni, inkább csak az a szakmai meggyőződés, hogy a tb-törvénynek vagy havi üteme van – lásd a 39. § (4) bekezdés utolsó része a társas vállalkozói jogviszonyt –, de nem egyértelmű, hogy ezt az egyes pontok (21.1 / 21.5) közötti mozgásra is értelmezni kell, vagy csak a társas vállalkozói jogviszonyra általában), és így vizsgáltuk a 21.1 és 21.5 viszonyát. De igazából ez tényleg lehet egy olyan terület, ahol a jogszabályalkotó szándékát érdemes lenne még részletesebben megismerni, habár félek, hogy a jogszabályalkotó sem lesz tisztában a saját akaratával. Köszönöm szépen még egyszer a megosztott gondolatokat. Üdv. Nagy Péter


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

 
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
hirdetés
Miért érdemes használnia az adózóna.hu-t?
Kipróbálom most
Bezár

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X