Build trunk
hirdetés
További témák
  • Névtelen kérdező
205 Hozzászólások 0

Reklámozás céljából ingyenesen átadott sörök elszámolása

Tisztelt Szakértő! Sörgyártással foglalkozik a cég. Vevőkör szélesítése érdekében reklámozási céllal „ingyen” adnak át termékeket. Fontos, hogy az átadott termékek nem minősülnek termékmintának, pontosan ugyanazok a sörök, amelyeket értékesítenek. 3 eset fordul elő: 1. Másik vállalkozás számára adják át (étterem, bár, bolt). 2. Magánszemélyeknek alkalomszerűen (nem munkavállalók részére). 3. Rendezvényeken támogatóként jelenik meg a sörüzem, ahol a csapolt sört biztosítja. A rendezvényt egy másik vállalkozás vagy önkormányzat szervezi, akivel szerződnek Mind a 3 esetben áfafizetési kötelezettség keletkezik. A vállalkozás analitikus nyilvántartást vezet az ingyenesen átadott termékekről. A vállalkozás egy értékesítő dolgozója felveszi a raktárból a terméket, amiről a nevére kiállításra kerül egy szállítólevél. Az első esetnél a termék átadását egy „kézi szállítólevél” kiállításával ismerteti el az átvevő vállalkozással. A szállítólevélen feltüntetésre kerül, hogy „promóciós” célból történt az átadás. Az átadáskor a harmadik esetnél is kiállításra kerül egy szállítólevél. A második esetnél „értelemszerűen” nem adnak kézi szállítólevelet minden egyes magánszemélynek, akinek reklámozási céllal átadnak 1–1 db sört. Az analitikus nyilvántartás már értékkel is el van látva (ügyvezetői nyilatkozat született a különböző sörök piaci értékéről), ami alapján a könyvelő kiegészítheti az áfabevallásban a fizetendő áfa alapján, s összegét. Van-e bármi más bizonylatolási kötelezettség a leírtakon felül? Köszönöm!


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

 
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
hirdetés
Miért érdemes használnia az adózóna.hu-t?
Kipróbálom most
Bezár

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X